Personal branding: zo creëer je een authentieke merkidentiteit (2024)

Personal branding: zo creëer je een authentieke merkidentiteit (1)

Succesvolle bedrijven hebben één ding gemeen: een sterke en consistente merkidentiteit. Denk maar aan grote merken zoals Nike, Starbucks en Google; de indruk die zij hebben achter gelaten op de markt en de wereldwijde erkenning, zijn het levende bewijs van de super kracht van goede branding.

Om je brand identity optimaal vorm te geven, zijn er een aantal stappen om te ondernemen. Je kunt dit het beste doen in de vroege stadia van je product- of bedrijfsontwikkeling. Dus nog voordat je een eigen website, een logo of visitekaartjes maakt. Maar zelfs wanneer je die eerste stadia al voorbij bent; het is nooit te laat om een krachtige merkidentiteit te ontwikkelen!

Dit artikel leert jou hoe je eenvoudig een krachtige ​​brand identity opbouwt.

Voordat het zover is moeten we de term branding (oftewel het opbouwen van merkidentiteit), aan je uitleggen. Want wat is branding nu precies? En wat is er zo belangrijk aan? Hierna kunnen we gaan kijken hoe ook jij, een pakkende merkidentiteit voor je bedrijf kunt creëren.

Wat is branding?

De basis van een succesvolle branding hangt af van het wel of niet hebben van een krachtige merkidentiteit. Een merkidentiteit is de duidelijke stijl en visuele uitstraling van een bepaald merk dat wordt gebruikt om een bepaalde missie met de rest van de wereld te communiceren.

Kort samengevat is je merkidentiteit dus eigenlijk de visie van je bedrijf. Deze wordt op een duidelijke en pakkende manier overgebracht op je publiek.

Bedenk eerst voor jezelf hoe je wilt dat mensen je merk zien; hierna kun je bepalen welke elementen je gaat inzetten om dit op een unieke manier naar voren te brengen. Dit proces heet branding. Denk bijvoorbeeld aan aspecten zoals een bepaald kleurpalet of een kenmerkend taalgebruik. Deze zorgen ervoor dat je merk bij het publiek op een bepaalde manier overkomt.

Waarom is merkidentiteit zo belangrijk?

Je merk is meer dan alleen een logo; het is iets wat leeft, ademt en evolueert naarmate je bedrijf groeit. Een goed ontwikkelde merkidentiteit onderscheidt je bedrijf van concurrenten. Daarnaast zal het een een gevoel van vertrouwdheid en begrip opwekken bij je klanten. En dit leid uiteindelijk weer naar loyaliteit, betrokkenheid en succes op de lange termijn.

Als je eenmaal meer oog hebt voor de essentie van je merk, is er ook meer ruimte voor groei. Het is een krachtige tool die je altijd kunt inzetten als een consistente referentie voor je branding, marketing en content. Dit allemaal terwijl je bedrijf zich blijft ontwikkelen.

Hoe creëer je jouw eigen merkidentiteit

Een merkidentiteit ontwikkelen kost vanzelfsprekend tijd, creativiteit en moeite. Maar daarnaast biedt het een goede kans om alle aspecten van je merk veilig te stellen, en te beslissen hoe je het met de hele wereld wilt delen. Gebruik het volgende handige overzicht als gids en startpunt; maak je klaar om kennis te maken met jouw eigen, unieke merk:

01. Geef vorm aan je merkidentiteit

Voordat je nadenkt over hoe je jouw merk aan de wereld wilt vertegenwoordigen, is het belangrijk om goed na te denken over diens persoonlijkheid. Zoals mensen een bepaalde manier hebben van spreken, handelen en kleden, heeft ook je merk unieke eigenschappen. Maar hoe kun je het een identiteit geven die echt opvalt bij het grote publiek? Dat doe je onder andere door het volgende:

Zet je verhaal op papier

Wat heeft je in eerste instantie geïnspireerd om je bedrijf te starten? Wat wil je bereiken? En wat wil je mensen bieden? De antwoorden hiervan vormen de spil bij het opbouwen van een authentiek verhaal, dat blijft hangen in de hoofden van je publiek. Als je jouw verhaal met je klanten deelt en communiceert, is de kans groter dat ze zich aangetrokken voelen tot je product.

Bepaal je kernwaarden

Sterke waarden vormen de cultuur die rondom je bedrijf is opgebouwd. Ze bewijzen dat je naast de verkoop van producten ook om andere dingen geeft. Of het nu gaat om een ​​toewijding aan het succes van je klanten, of de belofte om producten van hoge kwaliteit te verkopen; een doelgerichte aanpak geeft oprechtheid aan je merk. Laat deze specifieke waarden naar voren komen in je merkproducten. En zorg er daarnaast voor dat alle aspecten van je personal branding gelijktijdig verlopen.

Tip van een professional: door het afleggen van een 'mission statement', ofwel een missieverklaring, kun je een goed beeld van je bedrijf schetsen voor jezelf, partners, werknemers en klanten. Dit is een beknopte omschrijving van de doelstelling van je bedrijf.

Personal branding: zo creëer je een authentieke merkidentiteit (2)

Onderscheid je merk

Zorg ervoor dat je je onderscheidt van je concurrenten door een grondig marktonderzoek te doen. Dit is de beste manier om overal van op de hoogte te blijven, en te ontdekken wat er wel en niet werkt in jouw branche. Haal inspiratie uit de kennis die je op doet, en zorg er tegelijkertijd voor dat je zelf iets nieuws en origineels neerzet.

Het uitvoeren van een SWOT-analyse is een top manier om dit methodisch en strategisch te doen. Dit is een bedrijfskundig model dat de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen analyseert, zowel intern als extern.

Ken je publiek

Nog voordat je een merkidentiteit gaat ontwikkelen, is het essentieel om kennis te maken met je publiek. Bepaal je doelgroep door te kijken welke mensen zich aangetrokken voelen door je merk. Observeer bijvoorbeeld hoe personen reageren op verschillende vormen van ontwerp en communicatie. Maar ook naar welke aspecten betrokkenheid en vertrouwen in je merk stimuleren bij je publiek.

02. Ontwerp je merkproducten

Je kent ondertussen de identiteit van je merk en waardoor het opvalt. Nu is het tijd om de waarde van deze persoonlijkheid verder uit te breiden. Dit doe je door middel van een verfrissende, visuele presentatie en het neerzetten van een krachtige stempel. Je merkproducten zijn een reeks unieke elementen, die ervoor zorgen dat je publiek je merk gaat zien als iets herkenbaars en onderscheidends. Probeer hierin moedig, maar ook slim te zijn. Klanten waarderen typische karaktereigenschappen van een bedrijf, zolang deze maar altijd duidelijk en consistent zijn.

Tone of Voice

Beeld je in dat je merk kon praten; hoe zou het dan klinken? Autoritair? Gewoontjes? Grappig? Bemoedigend? Of misschien wel een combinatie van dit alles?

De Tone of Voice van je merk verwijst naar de manier waarop je jouw doelgroep aanspreekt als bedrijf; op alle mogelijke manieren. Door consequent een bepaalde toon te gebruiken in je websiteteksten, UX-writing, marketingmateriaal en blogs, ben je in staat om je merk duidelijk uit te beelden en een aparte stijl weer te geven.

Kleuren

De kleuren van je merk zorgen voor een blijvende indruk op je klanten. Ze hebben een grote invloed op de manier waarop ze je bedrijf zien en hoe ze erop reageren. Kleuren triggeren namelijk emoties. Van opwinding en blijheid, tot ergernis en frustratie; je kunt het allemaal uitlokken met kleuren. Naast het bepalen van een krachtige tone of voice, is het dus belangrijk om goed na te denken over je kleurgebruik. Bovendien moeten de gekozen kleuren consistent worden weergegeven in je merkproducten.

Studies tonen aan dat het gebruik van kenmerkende kleuren de merkidentiteit met 80% verbetert. Denk bijvoorbeeld aan de felrode keur die onlosmakelijk verbonden is met Coca-Cola. Of aan de rustgevende witte tinten van Apple. Na verloop van tijd zal het publiek je kleurenpalet gaan associëren met je bedrijf. En daardoor zullen ze in de loop van de tijd vertrouwd raken met je merkidentiteit.

Typografie

Dan hebben we nog het lettertype van je merk. Deze vertelt net zo goed een verhaal als de content zelf. Hoewel het kiezen van een bepaald lettertype niet echt de belangrijkste beslissing lijkt, is typografie een krachtig element van je personal branding. Neem dus een lettertypestijl die een consistente boodschap weergeeft, en op één lijn zit met de rest van je merkproducten. Denk tevens goed na over de manier waarop je teksten wilt rangschikken; houdt bijvoorbeeld rekening met belangrijke ontwerp principes, zoals visuele patronen, witruimte en uitlijning.

Voor inspiratie bekijk je deze blog, en ontdek je hoe jij de beste lettertypes vindt voor je website.

Je logo

De meeste mensen zullen het erover eens zijn: je logo is het gezicht van je merk. Of je nu een grafisch ontwerper inhuurt of zelf een eigen logo maakt; gebruik de merkidentiteit die je hebt opgebouwd als uitgangspunt voor je logo-ontwerp. Het doel van het maken van een goed logo, is om iets herkenbaars te maken voor je publiek. Ze zullen je merk hierdoor stukken beter onthouden. Zorg er dus voor dat je logo uniek is en de kern van je bedrijf duidelijk weergeeft. Met onder andere de Wix Logo Maker maak jij in no-time een top logo voor je bedrijf.

Personal branding: zo creëer je een authentieke merkidentiteit (3)

03. Maak een Brand Identity Book

Heb je inmiddels besloten hoe je jouw merk wilt vertegenwoordigen? Dan kun je deze ideeën gaan versterken door het maken van een 'Brand Book' (ook wel merk stijlgids genoemd). Een Brand Identity Book schetst elk element van de identiteit van je merk. Het is als het ware een document waarin alle richtlijnen staan over de vormgeving van je bedrijf, zijn producten en diensten.

Dit boek zal je werknemers, partners en andere belanghebbenden begeleiden via duidelijke details en instructies. Het zorgt ervoor dat alle neuzen altijd dezelfde kant op staan. En dat is wel zo fijn wanneer je gaat starten met bepaalde marketingstrategieën. Bovendien is een Brand Identity Book is handig bij het maken van toekomstige aanpassingen. Marketingtrends veranderen altijd, en je bedrijf zal uiteindelijk groeien; grote kan dus dat je je ontwerp in de toekomst gaat opfrissen. Door middel van een merk stijlgids kun je deze aanpassingen gemakkelijk maken, en er tegelijkertijd voor zorgen dat de consistentie van je merkidentiteit wordt gegarandeerd.

Ook kan een Brand Identity Book goed van pas komen wanneer je in de toekomst schrijf- of ontwerpprojecten uitbesteedt. Je medewerkers hebben dan namelijk een uitgebreid overzicht en weten meteen waar je bedrijf voor staat.

Personal branding: zo creëer je een authentieke merkidentiteit (4)

04. Bouw de aanwezigheid van je merk op

Paul Rand (een grafisch ontwerper gespecialiseerd in bedrijfslogo's) zei ooit: "Het ontwerp is de stille ambassadeur van je merk." En daar heeft hij gelijk in. Begin met het opbouwen van de aanwezigheid van je merk, door marketingproducten te ontwerpen die je met iedereen kunt delen. Denk aan verschillende materialen waarmee je jouw merk kunt promoten en je publiek kunt aantrekken. Zoals een krachtige website, unieke verpakkingen, visitekaartjes en een mooi e-mailontwerp. We gaan hieronder iets verder in op al deze aspecten:

Een website

Het bouwen van een website is een van de belangrijkste onderdelen van het starten van een bedrijf. Het is een online locatie voor je publiek, waar ze meer informatie over je merk kunnen vinden. Je website bekrachtigd je merkidentiteit door middel van aantrekkelijke visuele kenmerken en informatieve tekst. Naast een website is het aan te raden om een domein te kiezen met de naam van je bedrijf. Dit versterkt de professionele indruk van je merk des te meer. Lees deze handige stapsgewijze handleiding voor het maken van de perfecte website.

Verpakkingen

Verkoop je bepaalde producten (persoonlijk of via een webshop?) Onthoud dan dat bijna alle klanten van leuke, creatieve verpakkingen houden. Deze zeggen veel over de identiteit van je merk, en kunnen klanten al blij maken voordat ze überhaupt een pakketje hebben uitgepakt.

Denk out of the box; door te spelen met materialen, afbeeldingen en tekst, kun je een unieke verpakkingsstijl creëren die de visuele identiteit van je merk optimaal weerspiegelt.

Visitekaartjes

We leven dan misschien in een extreem digitale wereld, maar visitekaartjes blijven altijd de professionele manier van netwerken. Door je contactgegevens samen met je merklogo op een visitekaartje te laten afdrukken, kun je op een vriendelijke en zakelijke manier nieuwe contacten genereren. (Of bestaande klanten eraan herinneren contact met je op te nemen). Visitekaartjes kunnen in verschillende vormen, maten en stijlen worden gemaakt. Het is dus een piece of cake om er een te ontwerpen die precies past bij de persoonlijkheid van je merk.

E-mail ontwerp

Goede e-mailmarketing is een belangrijke en strategische manier om merkbekendheid op te bouwen, nieuwe producten te promoten en met klanten in contact te komen. Door middel van e-mailmarketing diensten kun je bijvoorbeeld op maat gemaakte e-mails ontwerpen. (Wat betekent dat je de identiteit van je merk overal kunt laten zien). Of je nu promotie e-mails of informatieve e-mails verstuurt, zorg ervoor dat je altijd alle elementen van je brand identity gebruikt. Bijvoorbeeld je logo, je merkkleuren, bepaalde lettertypen en schrijfstijl.

Je hebt nu alle informatie die je nodig hebt om de perfecte merkidentiteit te ontwikkelen. Start vandaag nog met personal branding, en laat binnen de kortste keren een onuitwisbare indruk achter met jouw bedrijf!

Personal branding: zo creëer je een authentieke merkidentiteit (5)

Team Wix

Personal branding: zo creëer je een authentieke merkidentiteit (2024)

FAQs

What are the 5 C's of personal branding? ›

Clarity, consistency, content, connection, and confidence are all equally important pieces of the puzzle for building a successful personal brand. Focus on developing and mastering each of the five C's, and your personal brand will surely help you accomplish your goals.

What are the 4 C's of personal branding? ›

Four C's. This framework revolves around core elements: Clarity, consistency, content, and communication.

How do you answer a personal brand question? ›

Write down a few words or phrases that describe your brand, and use them as a guide for your answers and stories. For example, if your brand is creative, innovative, and collaborative, you can highlight how you solved a problem, generated an idea, or worked with a team in a previous or current role.

What are the 4 steps involved in personal branding? ›

4 simple steps to create a personal brand:
  • Step 1 - Conduct a Brand Analysis.
  • Step 2 - Identify your Key Audiences.
  • Step 3 – Define your Brand Offering.
  • Step 4 – Determine a Brand Goal.
Apr 25, 2024

What is the golden rule of personal branding? ›

Rule 1: Define your authentic self through self-assessment and reflection on values and unique qualities. Rule 2: Set clear goals using the SMART framework. Rule 3: Understand your target audience through audience personas and market research.

What are the 3 C's of personal branding? ›

The three Cs are: clarity, consistency, and constancy. Does your brand pass the Three C Test? Strong brands are clear about what they are and what they are not. They understand their unique promise of value.

What are the 4 R's of branding? ›

But how do you building trust while maintaining profit? Investis Digital's guide, "How to Build a Trusted Brand with the 4Rs: Responsibility, Reputation, Recruitment and Reach" answers that question and steers communicators through four key areas: managing a corporate / brand Reputation that resonates widely.

What are the 8 rules of personal branding? ›

Eight qualities of strong personal branding
  • Specialization. Good brands associate with something specific and tangible, even if they're good for so much more. ...
  • Distinctiveness. Good brands have a voice all their own. ...
  • Consistency. ...
  • Relatability. ...
  • Leadership. ...
  • Visibility. ...
  • Goodwill. ...
  • Positivity.
Jul 26, 2021

What are the dimensions of personal branding? ›

Five key dimensions of brand personality include Brand Competence, Brand Sincerity, Brand Excitement, Brand Sophistication, and Brand Toughness. Many brands choose to use a brand character as a vehicle to express their brand personality and facilitate their brand storytelling process.

How do I market myself as a personal brand? ›

A successful brand can go a long way with self-promotion, conveying loyalty, and offering consistency in the quality of the services you provide.
  1. #1: Define your brand and become an expert. ...
  2. #2: Establish a presence. ...
  3. #3: Generate brand awareness through networking. ...
  4. #4: Remember the 3 Cs of branding.

What is a personal brand statement example? ›

“I'm a Growth Marketing Strategist, aka The Strategy Hacker™, who empowers brands to achieve next-level success, maximize revenue, elevate brand authority, establish powerful communities, and skyrocket business growth through cutting-edge marketing strategies and results-driven social media solutions.”

What makes a powerful personal brand? ›

Your personal brand should be a true reflection of your genuine skills, strengths, passions, values, and beliefs. It's not only easier to show up as yourself, it will also have a stronger impact and resonate better with your target audience.

How to build a faceless personal brand? ›

Here's how:
  1. Show up (and Stay) Online: Because you're creating a 'faceless' brand, your online visibility needs to be robust. ...
  2. Nail Your Visual Identity: ...
  3. Create a Podcast: ...
  4. Be Noticeable: ...
  5. Use a Representative: ...
  6. Make it Your Brand: ...
  7. Excel Your Thought Leadership: ...
  8. Amplify Your Personality:
Apr 22, 2024

What are the 7 pillars of personal branding? ›

To understand and build your personal brand, start with a self-assessment on the seven pillars: purpose, values, brand clarity, authenticity, strengths, energy and legacy. Use what you learn about yourself to decide where to spend your time and energy to work on enhancing your personal brand.

What are five 5 elements of brand personality framework and its example? ›

Common ones are excitement, sincerity, ruggedness, competence, and sophistication. Brand personality is different than its imagery, though these creative assets should reflect a company's brand personality. A company's brand should appeal to its target customers.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6012

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.